0

Je winkelwagen is leeg

Zo wordt alcoholvrij bier gemaakt

04, september, 2019 2 minuten leestijd

Zo wordt alcoholvrij bier gemaakt

Er zijn verschillende recepten om een lekker alcoholvrij biertje te maken. Die recepten zijn – grofweg – in te delen in drie manieren. Maar eerst een stukje basis bierles.

De rol van alcohol in bier
Bier wordt gemaakt van graan. Tijdens het brouwen worden er gistcellen aan het mengsel toegevoegd. De gist zet de suiker van graan om in alcohol. Hoe meer graan, hoe meer alcohol. Op die manier kunnen de brouwers dus ook van die lekkere zware bieren maken met veel alcohol. Alcohol heeft veel invloed op de smaak van bier omdat het de geur en de aroma’s versterkt. Het is dus niet zo gek dat alcoholvrij bier anders smaakt dan een gewoon biertje.

Methode 1: voorkomen dat er alcohol ontstaat tijdens het brouwen
De ene gistcel is de andere niet. Er zijn veel verschillende soorten gistcellen. Zo is het mogelijk om met een speciale gist bier te brouwen zonder alcohol. De brouwers van het alcoholvrije bier houden het proces nauwlettend in de gaten. Zodra de gistcel suiker wil gaan omzetten in alcohol, stoppen ze het proces. Op die manier worden de meeste alcoholvrije biertjes gebrouwen. Doordat deze bieren andere ingrediënten hebben, hebben ze dus ook een andere smaak dan gewoon bier.

Methode 2: alcohol uit het bier filteren
Alcohol uit bier filteren is niet makkelijk. Dit zijn de twee populairste technieken:
  • Vacuümdestillatie
    Moeilijke woord, maar het betekent simpelweg dat de brouwers gewoon bier maken, dus met alcohol. En met vacuümdestillatie verwijderen ze daarna de alcohol uit het bier. Dit proces vraagt minder energie dan brouwen zonder alcohol. Het nadeel van vacuümdestillatie is dat er ook aroma’s uit het brouwmengel verdwijnen. En die moeten dus achteraf weer worden toegevoegd. Heineken 0.0 wordt trouwens op deze manier gebrouwen. 
  • Membraan
    Sommige brouwers filteren de alcohol uit het bier met een membraan. Een soort plastic folie waar moleculen niet doorheen kunnen, maar alcohol wel. Filteren met een membraan is niet alleen enorm ingewikkeld, maar ook enorm duur. Deze methode wordt dan ook niet veel gebruikt. 


Methode 3: mengen
Eigenlijk hebben we hier dan niet over alcoholvrij bier, maar over een alcoholvrije cocktail. In plaat van brouwen mengen de biermakers een heleboel ingrediënten bij elkaar. Door steeds nieuwe mixjes en combinaties te maken, proberen ze de smaak van bier zoveel mogelijk te benaderen. Deze biertjes hebben dan ook een enorme lange lijst met ingrediënten op hun etiket.Ook in Verhalen van de tap

Van boot tot camping; de kroeg komt naar je toe deze zomer.
Van boot tot camping; de kroeg komt naar je toe deze zomer.

04, juni, 2020 2 minuten leestijd

Lees meer
Thuis genieten van een perfect biertje van de tap.
Thuis genieten van een perfect biertje van de tap.

03, juni, 2020 2 minuten leestijd

Lees meer
Dit mag niet ontbreken in je mancave of buitenkeuken.
Dit mag niet ontbreken in je mancave of buitenkeuken.

01, juni, 2020 3 minuten leestijd

Lees meer
★ BLADE Reviews

Wat vinden onze klanten van BLADE?

883 reviews
79%
(698)
17%
(153)
3%
(28)
0%
(2)
0%
(2)
Geweldige belevingen en eyecatcher
Geweldig!
Blade
Heineken 0.0 BLADE Wrap
Dhr Stam