!! VANWEGE LEVERPROBLEMEN ZIJN ER OP DIT MOMENT GÉÉN MACHINES TE KOOP. ONZE EXCUSES !!. Alle prijzen incl. BTW - Levering alleen binnen Nederland - Gratis verzending via PostNL - Levering binnen 1 tot 3 werkdagen.

0

Je winkelwagen is leeg

Zo geniet je meer van bier

26, augustus, 2019 3 minuten leestijd

Zo geniet je meer van bier

Bier is lekker. En daar moet je zo goed mogelijk van genieten. In dit blogje gaan we je niet uitleggen hoe je als bierconnaisseur een biertje fijnproeft. We gaan je nu vertellen hoe je optimaal geniet van je bier. Tot de laatste druppel.

1. Temperatuur
Elk bier heeft zijn eigen ideale temperatuur. De brouwers weten precies op welke temperatuur hun biertje het lekkerst is, dus dat moeten we gewoon respecteren. Die temperatuur is bepalend voor de aroma’s en voor de smaken van het bier. Bier moet je trouwens niet alleen op de juiste temperatuur drinken, maar ook op de juiste temperatuur bewaren. Als je bier lang warm is geweest zal het een stuk zoeter smaken. Bij sommige speciaalbieren, zoals donker bier, is dat niet erg. Maar voor je goudgele pilsje wel.

2. Licht
Drink je biertje ergens waar voldoende licht is. Je ogen spelen een belangrijke rol in het spel van je zintuigen. Dus negeer ze niet. Bier drinken doe je dus in het licht, maar bier bewaren doe je in het donker. Licht heeft namelijk een grote invloed op stoffen in het bier waardoor het kan gaan stinken.

3. Glas
Tulpvormen, diamantvormen, smalle vaasjes, brede kelken. Elk bier vraagt om z’n eigen unieke glas. En dat heeft een reden. De vorm van het glas heeft namelijk veel invloed op het vrijkomen van de aroma’s en op hoe je tong in aanraking komt met het bier. Dus zorg voor het juiste glas. Meer weten over waarom je bier moet drinken uit een glas? Lees dan ook even dit blogje. (link)

4. Schoon glas
Smetvrees of niet, een schoon glas is heel belangrijk voor de smaak van bier. Een beetje vet of viezigheid kan er al voor zorgen dat je schuimkraag inzakt. En dat zorgt er weer voor dat het bier te snel z’n koolzuur verliest. Hoe schoner je glas, hoe meer je dus geniet van je biertje.

5. Tappen
Zorg dat je het biertje goed tapt. Vergeten hoe dat ook alweer moest? Kijk dan even naar dit blogje (link). In het kort: hou het glas schuin terwijl je het langzaam voltapt. Is het glas voor de helft vol? Hou dan het glas recht vast en tap ‘m verder vol.

6. Draaien
Laat het bier een beetje in je glas dansen. Dat is niet alleen belangrijk bij wijn, maar ook bij bier. Door het draaien komen er nog meer aroma’s en geuren vrij. Die zitten namelijk verstopt in de schuimbelletjes en onder de schuimlaag. En door te draaien geef je ze vrijheid.7. Geur
70% van de smaak wordt bepaald door je neus. Dus geniet van je biertje in een ruimte zonder nare geuren. Want als je je neus saboteert met vreemde geuren, smaakt je bier automatisch veel minder lekker. Dus voordat je een slok neemt: laat je neus meefeesten. Snuif de geuren op om nog meer van je bier te genieten. Wil je ruiken als een pro? Hou je neus dan precies boven het glas. Ruik en blaas met je mond zachtjes uit. Laat het bier ondertussen nog wat extra dansen om nog meer aroma’s op te snuiven.

8. Slok
Het moment suprême: de slok. Slik het niet in een keer door, maar laat je tong en alle smaakreceptoren even goed meegenieten van het feest. En neem ook een grote slok, zodat je alle smaken proeft die in het bier zitten. Met kleine slokjes proef je te weinig.

Proost!