Waarom heeft elk seizoen haar eigen bier?

29, augustus, 2019 2 minuten leestijd

Waarom heeft elk seizoen haar eigen bier?

Lentebock, herfstbok, witbier in de zomer, donkerbier in de winter. Citrusvruchten in de lente en kruidig in de herfst. Hebben onze zintuigen in elk seizoen een andere smaak? Of is er iets anders aan de hand? 

De zomer vraagt om een dorstlesser
Op warme dagen willen we dat ons biertje vooral een dorstlesser is. Een aangename verfrissing onder de hete zon. Bepaalde fruitsoorten, zoals citrusvruchten, zijn extra verfrissend. En doen het daarom erg goed in de zomerse blonde biertjes. 

De winter vraagt om warmte
Op koude dagen hoeft ons biertje geen dorstlesser te zijn. Dus vandaar dat je al minder citrus aantreft in herfst- en winterbiertjes. In de koude seizoenen willen we vooral een beetje warmte. Vandaar dat de speciaalbiertjes die we drinken in de herfst en in de winter vaak meer alcohol bevatten. 

Ogen zijn seizoensgevoelig
Onze ogen spelen een grote rol bij onze smaakbeleving. In de zomer vinden ze lichte kleuren aantrekkelijker en in de winter houden ze meer van donkere kleuren. Vandaar dat je in de zomer vooral weizen, wit en amberkleurige biertjes op het terras ziet. En in de winter dus vooral karamelkleurige donkere biertjes. 

Winterse kruiden
En dan zijn er nog die typische winterse kruiden. Zoals kaneel, anijs, cranberry's en kruidnagel. Kruiden die populair zijn in de winterse keuken en die je ook vaak aantreft in herfstbieren en winterbieren. Al sinds mensenheugenis mengen we in de winter deze kruiden door ons eten en drinken. En dat heeft een reden. Die kruiden zijn namelijk goed voor onze gezondheid en sleepten onze voorouders door de koude maanden heen. Kruidnagel houdt ziektekiemen op veilige afstand, cranberry's zitten bommetje vol vitamine C en antioxidanten en kaneel helpt je immuunsysteem. Doordat we al generatieslang deze kruiden gebruiken in de winter – van pepernoten tot stoofpotjes en van glühwein tot bier – verlangen we waarschijnlijk onbewust meer naar deze kruiden in de winter. En dat zou dus de populariteit van kruidige speciaalbiertjes in de winter verklaren. 


Laat een reactie achter


Ook in Verhalen van de tap

Psychologie van de bedrijfsborrel

27, november, 2019 0 minuten leestijd

Lees meer
Waarom je sportclub aan het alcoholvrij bier moet
Waarom je sportclub aan het alcoholvrij bier moet

24, september, 2019 2 minuten leestijd

Als eigenaar van een sportclub of uitbater van een sportkantine rijst dan natuurlijk de vraag: moet ik ook aan het alcoholvrij bier? Het antwoord is ja. En daar hebben we vier redenen voor:
Lees meer
Tips om de kantine van je sportclub aan te kleden
Tips om de kantine van je sportclub aan te kleden

24, september, 2019 2 minuten leestijd

Als eigenaar van een sportkantine wil je altijd meer sfeer en meer omzet. De juiste inrichting kan daarbij helpen. De meeste kantines komen met de inrichting niet veel verder dan een prijzenkast en wat spelletjes, maar in dit artikel een aantal tips om dat te verbeteren!
Lees meer
★ BLADE Reviews

Wat vinden onze klanten van BLADE?

187 reviews
70%
(130)
27%
(50)
2%
(3)
1%
(2)
1%
(2)
Affligem Blond

Affligem Blond voor de Blade voor het eerst besteld ..... Top !! Had er na 1 biertje al spijt van dat ik maar 1 bladefust daarvan besteld had. Een echte aanrader !!

Heineken BLADE biertap

Super

Een prachtig product die goed inzetbaar is voor de vervanger van de 0,0% fles. Onze monteurs zullen met vreugde hun alcoholvrij biertje gaan tappen. Hulde aan Heineken(Y)

Heineken BLADE biertap

Zeer goed