Waarom heeft elk seizoen haar eigen bier?

29, augustus, 2019 2 minuten leestijd

Waarom heeft elk seizoen haar eigen bier?

Lentebock, herfstbok, witbier in de zomer, donkerbier in de winter. Citrusvruchten in de lente en kruidig in de herfst. Hebben onze zintuigen in elk seizoen een andere smaak? Of is er iets anders aan de hand? 

De zomer vraagt om een dorstlesser
Op warme dagen willen we dat ons biertje vooral een dorstlesser is. Een aangename verfrissing onder de hete zon. Bepaalde fruitsoorten, zoals citrusvruchten, zijn extra verfrissend. En doen het daarom erg goed in de zomerse blonde biertjes. 

De winter vraagt om warmte
Op koude dagen hoeft ons biertje geen dorstlesser te zijn. Dus vandaar dat je al minder citrus aantreft in herfst- en winterbiertjes. In de koude seizoenen willen we vooral een beetje warmte. Vandaar dat de speciaalbiertjes die we drinken in de herfst en in de winter vaak meer alcohol bevatten. 

Ogen zijn seizoensgevoelig
Onze ogen spelen een grote rol bij onze smaakbeleving. In de zomer vinden ze lichte kleuren aantrekkelijker en in de winter houden ze meer van donkere kleuren. Vandaar dat je in de zomer vooral weizen, wit en amberkleurige biertjes op het terras ziet. En in de winter dus vooral karamelkleurige donkere biertjes. 

Winterse kruiden
En dan zijn er nog die typische winterse kruiden. Zoals kaneel, anijs, cranberry's en kruidnagel. Kruiden die populair zijn in de winterse keuken en die je ook vaak aantreft in herfstbieren en winterbieren. Al sinds mensenheugenis mengen we in de winter deze kruiden door ons eten en drinken. En dat heeft een reden. Die kruiden zijn namelijk goed voor onze gezondheid en sleepten onze voorouders door de koude maanden heen. Kruidnagel houdt ziektekiemen op veilige afstand, cranberry's zitten bommetje vol vitamine C en antioxidanten en kaneel helpt je immuunsysteem. Doordat we al generatieslang deze kruiden gebruiken in de winter – van pepernoten tot stoofpotjes en van glühwein tot bier – verlangen we waarschijnlijk onbewust meer naar deze kruiden in de winter. En dat zou dus de populariteit van kruidige speciaalbiertjes in de winter verklaren. 


Laat een reactie achter


Ook in Verhalen van de tap

Top 10 van Top 10 Tips

24, december, 2019 4 minuten leestijd

Lees meer
Veilig de weg op na de nieuwjaarsborrel
Veilig de weg op na de nieuwjaarsborrel

24, december, 2019 2 minuten leestijd

Lees meer
Geen kerstborrel zonder kerstgeschenk
Geen kerstborrel zonder kerstgeschenk

09, december, 2019 2 minuten leestijd

Lees meer