Hierom drinken we bier uit een glas

22, augustus, 2019 2 minuten leestijd

Hierom drinken we bier uit een glas

Zie je het al voor je: een glas goudgeel bier met een romige dikke schuimlaag. En op de buitenkant druppels condens. Een prachtig plaatje dat je alleen ziet bij bier in glas. De tijd dat we namelijk mede uit de hoorn van een os of uit een stenen pul ligt gelukkig ver achter ons. Bier hoort in een glas. Maar waarom eigenlijk? Omdat het er mooi uitziet? Of zit er meer achter? Het antwoord is ‘ja’. 

1. Carbonatie

Door bier in een glas te schenken, ontstaat er een chemische reactie: carbonatie. Complex verhaal, maar die reactie zorgt voor die prachtige schuimlaag met bubbels. En elke keer als er een schuimbubbeltje knapt, komen er heerlijke aroma’s vrij. Die aroma’s ruik je en adem je in. En elke keer als je een slok neemt, mengen die aroma’s zich met de smaken op je tong. Kortom, een waanzinnige smaakexplosie. Die reactie krijg je natuurlijk niet als je bier rechtstreeks uit een flesje of uit een blikje drinkt.

2. Je neus
70% van wat je proeft komt door je neus. Als je verkouden bent, proef je minder en heb je vaak ook minder trek. Onze neus is dus erg belangrijk voor de smaakbeleving. Door de kleine opening van een bierflesje of bierblikje ruik je veel minder en smaakt het bier dus ook minder lekker. Met andere woorden, schenk je biertje in een glas om meer te proeven.

3. Het oog wil ook wat
Je ogen doen ook mee in het gezellige smakenfeest van je zintuigen. De kleuren die je ziet bepalen namelijk voor een groot deel of je iets lekker vindt of niet. En met een pul of drinkhoorn zie je natuurlijk weinig kleur en schuim.

4. Opgeblazen gevoel
Door bier te drinken uit een flesje of een blikje krijg je sneller een opgeblazen gevoel. Als je bier in een glas giet, wordt veel van de CO2 afgebroken. En dat vindt je maag erg prettig. 

5. De vorm van het glas
Kelken, fluitjes, laarzen…. Bierglazen zijn er in alle soorten en maten. Ook dat heeft een reden. Elk bier heeft een andere smaak en met de vorm van het glas willen de brouwers ons optimaal laten genieten van die unieke smaak. Zo zorgt een smal glas ervoor dat je kleine slokjes neemt. Het bier komt dan voornamelijk in aanraking met de voorkant en de zijkant van je tong; waar de smaakreceptoren voor zoet en zuur zitten. Een breed glas nodigt uit tot grotere slokken. En zorgt ervoor dat het bier direct in contact komt met de achterkant van je tong, waar je vooral de bitterheid van het bier proeft. Een ander element dat bepalend is voor de vorm van het glas is de schuimkraag. Het ene bier vraagt om een dikkere schuimkraag dan het andere. En dat heeft weer alles te maken met hoe snel en hoeveel aroma’s de brouwers willen dat er ontsnappen uit het bier.