Feiten en fabels over alcoholvrij bier

02, september, 2019 2 minuten leestijd

Feiten en fabels over alcoholvrij bier

In alcoholvrij bier zou nog steeds alcohol zitten, alcoholvrij bier is een perfecte sportdrank… Er gaan veel verhalen rond over alcoholvrij bier. Soms kloppen ze. Soms is het fake news. We nemen er even een paar door. 

Zit er alcohol in alcoholvrij bier? 
De term alcoholvrij bier klopt eigenlijk niet, de meeste soorten kun je beter omschrijven als alcoholarm. Volgens de Nederlandse wet mag je bier waar maximaal 0,1% alcohol in zit alcoholvrij noemen. Dus het kan gebeuren dat er toch een drupje alcohol in je alcoholvrije bier zit. Om misverstanden te voorkomen heet het alcoholvrije bier van Heineken 0.0. Zodat er geen twijfel over hoeft te bestaan of er alcohol in zit. Andere Europese landen rekken de term ‘alcoholvrij’ trouwens nog verder op. In Duitsland is bier onder de 0,5% alcoholfrei. En in Frankrijk en Italië is alles onder de 1,2% alcoholvrij bier.

Mag je autorijden als je bier met 0,5% alcohol drinkt?
Ja. Zelfs als je in korte tijd zeven glazen bier drinkt met 0,5% alcohol, stijgt het promillage alcohol in je bloed nauwelijks. Met deze ‘alcoholarme’ biertjes kun je dus gerust de weg op. 

Is alcoholvrij bier een goede sportdrank?
De meningen hierover lopen uiteen. Sommige marathonlopers zweren bij alcoholvrij bier. Maar wij houden het op ‘nee’. Het is waar dat alcoholvrij bier veel gezonder is dan bier en frisdrank - kijk maar naar dit blogje (link) - maar omdat er onvoldoende natrium in alcoholvrij bier zit, helpt het niet om vocht beter vast te houden in je lichaam. En dat wil je graag als sporter. 

Alcoholvrij bier is nu pas populair
Niet waar. In de jaren ’90 was alcoholvrij bier enorm populair. De bekendste merken waren Buckler en Bavaria Malt. Alcoholvrij bier nam op z’n hoogtepunt 10% van de markt in. De biertjes werden vooral gedronken door soldaten en chauffeurs. Het alcoholvrije bier was vooral populair omdat je er veilig de weg mee op kon. Het gezondheidsaspect van nu telde toen nog niet zo mee. Dat is waarschijnlijk de reden geweest dat het alcoholvrije bier ook langzaam weer verdween. En toen Youp van ’t Hek de aanval opende op Buckler was het snel gedaan met de populariteit van alcoholvrij bier. 

Alcoholvrij bier heeft hetzelfde effect op onze hersens als bier met alcohol
Believe it of niet, dat klopt. Wageningen University & Research (WUR) heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan. Testdrinkers kregen een MRI-scanner op en kregen een biertje. Ze wisten alleen niet of het met of zonder alcohol was. De onderzoekers zagen geen enkel verschil in de hersenactiviteit. Onze grijze massa reageert dus precies hetzelfde op bier met alcohol als op bier zonder alcohol. Met andere woorden, de voldoening die je krijgt van gewoon bier is net zo groot als de voldoening die je krijgt van alcoholvrij bier. Zolang de smaak maar zo dicht mogelijk bij de smaak van bier ligt. Zoals bij Heineken 0.0 het geval is.